Μπαροκ και Νεογοτθικα Καβαλας

Μπαρόκ και Νεογοτθικά Καβάλα
Η πιο ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της πόλης είναι αναγέννησης Μπαρόκ (Baroque) και Νεογοτθικά 19ου αιώνα. To νεογοτθικό Μεγαρο Herzog (1895) το νεογοτθικό Μεγαρο Wix (1899) και η μπαρόκ Μεγάλη Λέσχη (1909) αποτελούν ενιαίο σύνολο στο δημοτικό κήπο στο κέντρο της πόλης

Μεγάλη Λέσχη Καβάλας (1909). Google Maps  
Η μπαρόκ Μεγάλη Λέσχη (1909). Σχεδόν αντίγραφο πτέρυγας του μεγάρου μουσικής (Musikverein) της Βιέννης αποτελεί ένα από τα εξαίρετα δείγματα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και μοναδικό στην Ελλάδα. Χρώματα σε μελί και αυτοκρατορικό κόκκινο.

Η Μεγάλη Λέσχη Καβάλας


Μέγαρο Herzog (1895) - Δημαρχείο Καβάλας. Google Maps
Κτίστηκε το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog. Εξαίρετο δείγμα νεογοτθικής αναγέννησης. Γοτθικά χαρακτηριστικά είναι τα γοτθικά τόξα στους πυργίσκους και μπαλκόνια, οι δυο βενετικές γοτθικές αψίδες εκατέρωθεν της πύλης, οι πυργίσκοι, η δακρυρροη πάνω από τα παράθυρα και τα διακοσμητικά γοτθικά τρίφυλλα και τετράφυλλα.

Το Μέγαρο Herzog (τώρα Δημαρχείο Καβάλας).

Μέγαρο Wix (1899). Google Maps 
Το μέγαρο Wix Κατασκευάστηκε το 1899 από το βαρώνο Adolf Wix. Γοτθικά χαρακτηριστικά είναι η αιχμηρή πρόσοψη (pointed arch), η διακοσμητική κονσόλα στη βαση (corbel), η δακρυρροή πάνω από τα παράθυρα (dripstone) και το προεκτεινομενο παράθυρο (oriel window).


Το μέγαρο του Βαρόνου Adolf Wix (1899) με την αιχμηρή πρόσοψη.

Η τριλογία αρχιτεκτονικής Μπαροκ και νεο-Γκοθικ θυμίζει άλλες εποχές, τρία κτίρια παραμυθένια. Πλάνο από γνωστή σχολή μπαλέτου της πόλης στο δημοτικό κήπο.


Μεσαιωνικό γοτθικό κάστρο και κτίρια υπάρχουν στην Ρόδο κτισμένα από Ιππότες (Sovereign Military Hospitaller Order of St. John of Jerusalem of Rhodes and of Malta) του μεσαίωνα και αργότερα από τους Ιταλούς. Στην Κέρκυρα υπάρχουν ελάχιστα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής, όπως το Καστέλο Μπιμπέλι. Η πιο ενδιαφέρον γοτθική αρχιτεκτονική βρίσκεται στην Ιταλία και Γαλλία σε καθεδρικούς ναούς, μεγαλοπρεπή κτίρια, chateau αλλα και σε βίλες του μεσαίωνα.

Μέγαρο Ραούλ γαλλικής αναγέννησης 1926-28, Google Maps
Ένα μέγαρο στην γειτονιά του Αγίου Ιωάννη στη οδό Κομνηνών με πυργίσκο Chateau γαλλικής αναγέννησης 1926-28. Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του πυργίσκου θυμίζει έντονα πυργίσκο από το φημισμένο chateau Chambord στη Γαλλία. Η ανακατασκευή του κτιρίου άρχισε το 2010 αλλά σταμάτησε στην μέση των έργων.
 Το μέγαρο κατασκευάστηκε από τον καπνέμπορο Χριστόδουλο-Ραούλ Χριστοδουλίδη με Βαυαρό αρχιτέκτονα το 1926-28

Σπιτι του Ραουλ
 Το μέγαρο στην τωρινή εποχή.

Η ροζέ νεογοτθική διακοσμημένη βίλα του 1928. Google Maps
Η ροζέ βίλα στην οδό θεσ/νικης σε ρομαντικό νεογοτθικό ρυθμό του 1928. Παράθυρα, πόρτες, βεράντα με γοτθική διακόσμηση και εμβλήματα.
 Παράθυρα, πόρτες, βεράντα με νεο-γοτθική διακόσμηση (Εμπρός όψη)

Παράθυρα, πόρτες, βεράντα με νεο-γοτθική διακόσμηση (Πλάγια όψη)

Βίλα ρομαντικού ρυθμού με νεογοτθική διακόσμηση 1928

Φωτογραφίες Μεγάρων Καβάλας 

Το άγαλμα της Νίκης μπροστά στη Μεγάλη Λέσχη

Τα συντριβάνια κάτω από την Μεγάλη Λέσχη.


Στην οδό Κύπρου συναντά κανείς την Καβάλα του 1900

kavala city hall
Ο δημοτικός κήπος και τα μέγαρα της Καβάλας.

Χαρακτηριστικό των μεγάρων είναι οι αμφιθεατρικά κτισμένοι κήποι και σκάλες.

Το δημαρχείο διαθέτει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κήπου και περίτεχνες σκάλες.

Το Μέγαρο Herzog και ο εντυπωσιακός φωτισμός του.

Η διακόσμηση και τα εμβλήματα του μεγάρου Herzog

Παλιά φωτογραφία της Μεγάλης Λέσχης

Souvenir de Cavalla - Villa Herzog